Asociální ovčanda Týna

Celý příběh ovčandy Týny, jehož nit se u nás vine už od r.2021, se má tak. Týna neměla štěstí na majitele. Pořídil si ji seniorský pár k domu se zahradou. Přesvědčeni, že ještě nejsou tak slabí, aby nezvládli velkého psa, když jich za svůj život měli několik.

Týna neměla žádná pravidla ani omezení, myslíme si, že byla i velmi brzy odebrána od matky a sourozenců, soudě podle stylu její komunikace s jinými psy. Pak žila jen mezi hospodářskými zvířaty na dvoře. K nám se dostala v momentě, kdy dvaasedmdesátiletou majitelku opakovaně škaredě pokousala a měla být utracena. Čili klasický scénář, který u nás není žádnou výjimkou, ba naopak. V tomto konkrétním případě se situace ale ještě více vyhrotila, když se o její “záchranu” pokoušelo několik lidí a bez rozmyslu a předem jasného plánu Týnu prostě naložili do auta a nám uprostřed noci zavolali, že si ji máme vzít, protože ji nemají kam dát. Překládání vystresovaného psa bez náhubku do jiného auta po tmě na ulici. Náramná “záchrana”. Týna se ocitla v neznámém prostředí plném cizích psích pachů, s cizími lidmi, to vše po tmě. Na cestu dostala pytel marketových granulí. Do svítání nám trvalo připnout ji na vodítko a dostat ji z auta, aniž by nás pokousala.

Několik dalších týdnů jsme se museli obrnit trpělivostí, netlačit na ni a dopřát jí klid, aby nám začala důvěřovat, protože byla skutečně mimo smysly. Nebyla zvyklá na náhubek, rozhodně jsme ji proto nemohli dopřát kontakt s dětmi, cizími lidmi a už vůbec jinými psy. A těch u nás v tornádovém roce byl nadstandardní počet. Dlouho jsme ji drželi odděleně, krmili přes mříže kotce a pouštěli ji jen z jednoho do druhého jako tygra v kleci. Na volno to nepřipadalo v úvahu, hrůzostrašně “startovala” kdykoliv se k ní někdo jen přiblížil. Po šesti měsících se to zlomilo a po malých krůčcích se pak dařily malé úspěchy. Dodnes to sice v kontaktu s většinou psů zůstává princezna a k těm se nečichá :) Neseznamujeme s ní psy, kteří nesdílejí nadšení z jejích ataků, protože ona je střela a velmi ráda psy zastrašuje. Neumí se “normálně” hrát. Měli jsme tu pár statných psích chlapců, kterým její zájem imponoval a umožnili jí, aby se projevila, takže už víme, co si s ní můžeme dovolit, kam nás pustí a kde jsou její hranice. Ale například česání zabere několik dní, protože Týna prostě musí mít náladu 😀 Na naše přivolání ale přijde, do auta nastoupí, náhubek toleruje, miluje balonky a hračky obecně, často krade ty, které patří někomu jinému, protože si myslí, že si je může nárokovat jako jediná na světě. Ale už kvůli nim nevyvolává spory, jednoduše se zvedne, zahřmí a odejde. Ještě ji i nás čeká nelehká práce, ale jsme přesvědčeni, že naše snahy budou korunovány úspěchem a ten čas, kdy jí budeme hledat spolehlivou rodinu, nastane.

Protože Týna si na Psím ostrově pobude ještě nějaký čas, zařadili jsme ji do programu Virtuální adopce. Pokud vás zajímá, jaké dělá tato holka se zubícím se úsměvem pokroky, staňte se jejím virtuálním rodičem.

 https://youtu.be/bOxgPji_A-s

Podpořit Týnu a další psí trosečníky můžete i skrze libovolný dar na náš účet veřejné sbírky 2601143882/2010 IBAN: CZ41 2010 0000 0026 0114 3882.

qr-platba
Přispět můžeš jednoduše i pomocí tohoto QR kódu

Děkujeme, že nám pomáháte pomáhat! 🧡

Dočasky.cz, z. s.

info@docasky.cz

Nová 931/59, Lanžhot, 691 51
(návštěvy možné pouze po předchozí domluvě)
IČ: 01917501, Registrované Ministerstvem vnitra i Úřadem na ochranu osobních údajů

Spolek Dočasky.cz je veden pod spisovou značkou L 17647/KSBR u Krajského soudu v Brně.

Registrační číslo státní veterinární správy CZ 62C04757

Číslo účtu veřejné sbírky ve Fio banka, a.s.:
platby v CZK: 2601143882/2010
platby v EUR: 2601143882/8330

CZ / EN