Tři noví trosečníci z rumunského kill útulku

Pomoc nemá hranice. A pomoc nevinným a bezbranným zvířatům už vůbec ne. Pojem hranice je pro nás totiž trošku vágní. Psí ostrov se nachází v nejjižnějším moravském městě, pěšky odtud dojdete na Slovensko i do Rakouska a nebude vás to stát ani moc úsilí. Proto jsme se dlouho nerozmýšleli, když nás Toulavé tlapky, z.s. poprosily o pomoc pro tři rumunské pejsky.

11Kvůli poloze Psího ostrova se často stává, že v našem regionu odchytíme pejska, který se zaběhl ze sousedního státu. Díky čipování většinou není problém pejsky vrátit domů. A těch bez čipu a bez majitele se těžko zeptáme, odkud pochází a vlastně nám na tom nezáleží. Karanténu podstoupí všichni, veterinární prohlídku, očkování a další náležitosti také. Navíc žádný fajn zájemce o naše psí trosečníky si ještě nikdy nevybíral psa podle národnosti. Proto jsme se dlouho nerozmýšleli a přijali žádost o pomoc pro tři rumunské pejsky.

Seznamte se s Rumíkem, Colou a Pepsi. Mladí, krásní a oddaní pejsci, kteří byli zachráněni z kill útulku v Rumunsku. Stát tam podporuje odchytávání toulavých psů, jsou na pár týdnů zavření do strašlivých “útulků” a pokud se o ně nikdo nepřihlásí, zavraždí je. Navíc velmi nehumánně, ubijí je tyčí, vrazí jim bolestivou injekci do plic, štěňátka zabíjí “po staru”. Prostě hlavně tak, aby je to nic nestálo a mohli si odškrtnout kolonku v tabulce zabitých psů. Za což jsou od státu také placeni. Evropské spolky z různých zemí se snaží pejsky zachraňovat, místní záchranáři se samozřejmě snaží o změnu systému, ale proces je to zdlouhavý a tito psi tolik času nemají. Strašné, co se děje tak nedaleko od nás. Nemůžeme zachránit všechny, trhá nám to srdce, ale můžeme pomoci alespoň pár z nich, dát je do pořádku a najít jim nové skvělé rodiny.

Skoro-hovawart Rumík přišel s pochroumanou pacičkou, byli jsme připraveni s ním zajet na specializované pracoviště a dát ho do pořádku. Na Veterina Ivančice jsme ale po vyšetřeních a rtg zjistili, že měl pouze pochroumaný pátý drápek, v tom místě má kůstku mírně deformovanou, ale nic vážného, co by se bez zákroku nezahojilo. Po podání homeopatik a tkáňových solí přestal kulhat. Je to úplně úžasný klučina, mazlivý, velmi fixovaný na člověka. Má asi 4 roky.11

Tmavá fenečka Coca-Cola je asi roční mimino, přišla i se sourozenci do ČR. Naprosto bezproblémová, nekonfliktní, ještě mírně nejistá, má ráda pejsky i lidi. Bude to skvělá rodinná parťačka.

Světlá fenečka Pepsi je trošku bázlivější, v rumunských kill útulcích se psy nezacházejí hezky, jako divou zvěř je odchytávají na tyči, proto měla hrůzu z obojku a vodítka, smýkala se jako mustang a nechtěla na sebe nechat sáhnout. Nechali jsme jí vodítko připnuté a po 14 dnech ji na něm můžeme vzít i mimo Psí ostrov. Pepsi už reaguje na jméno a moc moc se chce kamarádit a nechat se hladit. Když si není jistá, poodběhne, nadechne se a po chvíli se k nám znovu přijde pomuchlat. Zkrátka dělá rychle velké pokroky a věříme, že brzy i ona bude připravena najít si fajn rodinku.

Všichni tři přijeli z Rumunska s oficiálními doklady, očkováním, s čipem, pasem, odčervení a testovaní na infekční nemoci. I tak jsme je pro jistotu vzali na vyšetření na naši veterinu, znovu odčervili, zopakovali krevní testy včetně těch na potvrzení či vyloučení nákazy chorobami přenášenými klíšťaty a komáry, abychom měli jistotu a předali je novým majitelům zdravé jak psychicky, tak fyzicky. Podporujeme pomoc všem zvířatům, ale nikoliv bezmyšlenkovité záchrany, které by mohly ohrozit naše zvířata a zatáhnout do ČR nemoci a parazity, kteří se zde běžně nevyskytují. To není pomoc a toho se nebudeme účastnit.

Psím trosečníkům můžeme pomáhat jen díky darům úžasných srdečných lidí. Každý jeden z nás je jen zrnkem písku, ale všichni dohromady dokážeme vytvořit bezpečný Psí ostrov a pomoci mnoha němým tvářím. Pojďte pomáhat s námi a přispějte jednorázově nebo ještě lépe pravidelně na účet veřejné sbírky 2601143882/2010 IBAN: CZ41 2010 0000 0026 0114 3882. Pro poslání daru můžete využít QR kód níže.

Přispěj psím trosečníkům - QR platba

Děkujeme, že nám pomáháte pomáhat! 🧡

COLAFB
PEPSIFB
RUMIKFB
RUM8
RUM2
RUM3
RUM1
RUM4
RUM5
RUM6
RUM7
Diky Sbirkovy Universal

Dočasky.cz, z. s.

info@docasky.cz

Nová 931/59, Lanžhot, 691 51
(návštěvy možné pouze po předchozí domluvě)
IČ: 01917501, Registrované Ministerstvem vnitra i Úřadem na ochranu osobních údajů

Spolek Dočasky.cz je veden pod spisovou značkou L 17647/KSBR u Krajského soudu v Brně.

Registrační číslo státní veterinární správy CZ 62C04757

Číslo účtu veřejné sbírky ve Fio banka, a.s.:
platby v CZK: 2601143882/2010
platby v EUR: 2601143882/8330

CZ / EN